فهرست مطالب

Assessment and Research in Applied Counseling - Volume:3 Issue: 4, 2021

Journal of Assessment and Research in Applied Counseling
Volume:3 Issue: 4, 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیرا آل بویه، اصغر جعفری* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    استرس ناشی از مراقبت از بیمار آلزایمری بر سلامت جسمانی، روانی و عاطفی مراقبین تاثیر می گذارد. تجربه عواطف مثبت و منفی به ویژگی شفقت به خود و تیپ های شخصیتی مراقبین بستگی دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف پیش بینی عاطفه مثبت و منفی بر اساس شفقت به خود با نقش واسطه ای تیپ های شخصیتی A و B در مراقبین بیماران آلزایمر انجام شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. شرکت کنندگان، مراقبین بیماران آلزایمر  در سال 1397 در شهر تهران بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 202 شرکت کننده انتخاب شدند و در زمان مناسبی پرسشنامه های شفقت خود نف (2003)، عاطفه مثبت و منفی واتسن، کلارک، و تلگن (1988)  و تیپ شخصیتی A و B راتوس (1996) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که شفقت به خود با عاطفه مثبت همبستگی مستقیم و با عاطفه منفی همبستگی معکوس و معنادار دارد (01/0<P). نتایج تحلیل مسیر نشان داد که تیپ های شخصیتی A و B در پیش بینی عاطفه مثبت و منفی بر اساس شفقت به خود در مراقبین بیماران آلزایمر نقش واسطه ای معناداری دارد (01/0<P).

    نتیجه گیری

    به منظور کاهش عاطفه منفی و تقویت عاطفه مثبت در مراقبین بیماران آلزایمر شایسته است انجمن بیماران آلزایمری به مهارت شفقت ورزی به خود در پرستاران حوزه درمان و مراقبین بیماران آلزایمری توجه کنند و با بکارگیری مداخلات مشاوره ای و آموزشی، تیپ های شخصیتی ناکارآمد و نامناسب مراقبین تعدیل سازی شود.

    کلیدواژگان: عاطفه مثبت و منفی، شفقت به خود، تیپ شخصیت، آلزایمر
  • لیلی نوریان، محسن گل پرور*، اصغر آقایی صفحات 15-29
    زمینه و هدف

    تمایل به شکوفایی و انعطاف پذیری روان شناختی متغیرهای بسیار مهم برای زنان افسرده هستند؛ لذا این پژوهش با هدف تعیین تمایزات اثربخشی درمان پذیرش و تعهد و روان درمانی مثبت نگر بر تمایل به شکوفایی و انعطاف پذیری روان شناختی زنان افسرده اجرا شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با سه گروه و در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری پژوهش شامل زنان افسرده شهر اصفهان در پاییز و زمستان 1398 بود. از جامعه آماری مورد اشاره 60 نفر از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (هر گروه 20 نفر) وگروه کنترل (20 نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه پرما و مقیاس انعطاف پذیری روان شناختی برای سنجش متغیر وابسته استفاده شد. گروه روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد به ترتیب طی 12 و 13 جلسه  تحت درمان قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه درمانی دریافت  نکرد. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در هیجان های مثبت، مجذوبیت، معنا، روابط، دست آورد و انعطاف پذیری روان شناختی بین درمان پذیرش و تعهد و روان درمانی مثبت نگر با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین در هیجان های مثبت و مجذوبیت روان درمانی مثبت نگر و در انعطاف پذیری روان شناختی درمان پذیرش و تعهد اثربخشی نیرومندی تری داشتند (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت اثربخشی روان درمانی مثبت نگر و درمان پذیرش و تعهد به ترتیب بر افزایش شکوفایی و انعطاف پذیری روان شناختی، توجه به این تفاوت در اثربخشی دو درمان بر متغیرهای مرتبط با بنیان های نظری خود لازم است در مراکز درمان روان شناختی برای زنان افسرده مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری روان شناختی، شکوفایی، روان درمانی مثبت نگر، درمان پذیرش و تعهد، زنان افسرده
  • ابتسام محمدی مزرعی، مرضیه گشولی، عذرا محمدپناه اردکان* صفحات 30-40
    زمینه و هدف

    زندگی فرد، جدای از درکی که نسبت به موقعیت کنونی دارد، شامل آینده، حال و گذشته نیز می شود. چشم انداز زمانی به عنوان دیدگاه کلی افراد در مورد گذشته، حال و آینده در یک زمان معین در نظر گرفته می شود. مقیاس تمرکز زمانی مقیاسی است که میزان توجهی که افراد به طور مشخص به درک زمان گذشته، حال و آینده اختصاص می دهند، را اندازه گیری می کند. هدف این پژوهش، بررسی شاخص های روانسنجی پرسشنامه تمرکز زمانی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی از نوع هنجاریابی بود، به این منظور از بین دانشجویان دانشگاه اردکان 250 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه تمرکز زمانی TSF  و پرسشنامه چشم انداز زمانی زیمباردو به عنوان فرم همتا پاسخ دادند، در نهایت داده های گردآوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی پیرسون و آلفای کرونباخ تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که نسخه فارسی تمرکز زمانی TSF در نمونه ایرانی دارای همان ساختار عاملی است که در نسخه اصلی آزمون وجود دارد. روایی محتوای آزمون مورد تایید قرار گرفت، روایی سازه با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج نشان داد تمامی عوامل از برازش بسیار خوبی برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج پژوهش، روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی پرسشنامه تمرکز زمانی را تایید می کند؛ و بیانگر این مسئله است که به آسانی می توان از این ابزار در موقعیت های بالینی و پژوهشی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: : پرسشنامه تمرکز زمانی، پایایی، روایی
  • زهرا سادات طباطبایی* صفحات 41-52
    زمینه و هدف

    همدلی عاطفی و مهارت های اجتماعی ضعیف از زمره مشکلاتی است که دختران دانش آموز تیزهوش افسرده از آن رنج می برند. این پژوهش با هدف اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مثبت نگر بر مهارت های اجتماعی و همدلی عاطفی و شناختی دانش آموزان دختر  تیزهوش مبتلا به افسردگی غیربالینی اجرا شد.

    روش پژوهش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود با گروه گواه. به منظور انجام پژوهش از میان دانش آموزان دختر تیز هوش مقطع متوسطه در شهر شاهرود در سال 1398 به صورت هدفمند 30 دانش آموز مبتنی بر ملاک های ورود و خروج انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه گواه (15 نفر) گمارده شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش پرسشنامه مهارت های اجتماعی و پرسشنامه همدلی در مراحل پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه ذهن آگاهی مثبت نگر به مدت دوازده جلسه، تحت درمان قرار گرفتند و گروه گواه هیچگونه درمانی دریافت نکردند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری مانکوا تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین مداخله ذهن آگاهی مثبت نگر با گروه گواه در مهارت اجتماعی مناسب،رفتارهای غیراجتماعی، پرخاشگری و رفتارهای تکانشی، برتری طلبی، اطمینان زیاد به خود داشتن و رابطه با همسالان و همدلی عاطفی و شناختی در پس آزمون پس از کنترل پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد. (05/0=P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که مداخله ذهن آگاهی مثبت نگر در بهبود مهارت های اجتماعی و همدلی عاطفی و شناختی دختران دانش آموز افسرده درمان موثری است.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، مثبت نگر، مهارت های اجتماعی، همدلی، تیزهوش، افسرده
  • فرناز رهسپار منفرد*، ژینوس آروند، گل آرا شریعت زاده جنیدی صفحات 53-67
    زمینه و هدف

    زوج ها باید راه های جدید برقراری ارتباط با یکدیگر را فراگیرند و فرضیات اساسی پیوند دهنده خود و همسرشان را عوض کنند. زمانی که زوج ها در انجام این امر شکست می خوردند، صمیمیت و تعهد متقابل گسسته و دلزدگی زناشویی ایجاد می شود. در این زمان باید اساس صمیمیت زوج ها اصلاح شود. اصلاح صمیمیت نیازمند بررسی پویایی های درون فردی و بین فردی است؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی راه حل محور بر تعارض زناشویی و دلزدگی زناشویی زوجین انجام شده است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با گروه آزمایش و گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری در پژوهش حاضر شامل زوج هایی بودند که به دلیل داشتن تعارضات و مشکلات ارتباطی به مرکز مشاوره گروه همراه منطقه 2 شهر تهران در بازه زمانی فروردین و اردیبهشت ماه 1396 مراجعه نموده بودند. پس از غربالگری با مقیاس تعارض زناشویی و دلزدگی زناشویی و بررسی ابتدایی (مصاحبه) 20 زوج به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب به صورت تصادفی 10 زوج (زن و شوهر) در گروه آزمایش و 10 زوج (زن و شوهر) در گروه گواه کاربندی شدند. زوجین گروه آزمایش، مداخله زوج درمانی راه حل محور مک دونالد (2007) را به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی دریافت و زوجین گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری، پرسشنامه های تعارض زناشویی و دلزدگی زناشویی را پاسخ دادند. برای تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زوج درمانی راه حل محور میزان تعارض زناشویی (68/10=F، 002/0=p) و دلزدگی زناشویی (58/13=F، 001/0=p) را به طور معناداری کاهش داده است و نتایج در مرحله پیگیری نیز پایدار بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها می توان نتیجه گیری کرد که زوج درمانی راه حل محور تعارض زناشویی و دلزدگی زناشویی را در زوجین کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، راه حل - محور، تعارض زناشویی، دلزدگی زناشویی
  • بهمن پیرمردوند چگینی*، مریم کرمی صفحات 68-79
    زمینه و هدف

    یکی از بزرگترین مسایلی که این روزها تقریبا تمام جوامع بشری با آن سر و کار دارند و پیامدها و چالش های خاصی را به همراه دارد، طلاق است. هدف این پژوهش بررسی و مقایسه مولفه های کیفیت رابطه زناشویی در زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی شهر قزوین بود.

    روش پژوهش

    روش این پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه  بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زوجین متقاضی طلاق بود که در تابستان 1399 به مراکز مشاوره شهر قزوین مراجعه کرده بودند. شیوه نمونه‏گیری این پژوهش تصادفی ساده بود، به طوری که از میان کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره قزوین تعداد 30 زوج (زن و شوهر) انتخاب شدند و با 30 زوج عادی که متقاضی طلاق نبودند مقایسه شدند. لازم به ذکر است که هر دو گروه ازنظر ویژگی هایی مثل سن، جنسیت و میزان تحصیلات همتاسازی شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه کیفیت رابطه زناشویی ادراک شده (PRQC) بود. داده‏ های این پژوهش با استفاده از روش تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین زوجین متقاضی طلاق و زوجین عادی از لحاظ تمامی مولفه های کیفیت رابطه زناشویی تفاوت معنی‏داری وجود دارد (0/05>=Ƥ).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ‏های این پژوهش می‏توان نتیجه گرفت که مولفه های کیفیت رابطه زناشویی پیش بینی قوی برای اقدام به طلاق و متقاضی بودن آن هستند.

    کلیدواژگان: کیفیت رابطه زناشویی، طلاق، گرایش به طلاق
|
  • Samira Alebooyeh, Asghar Jafari* Pages 1-14
    Background and Aim

    Stress of care effect physical, psychological and affect in Caregivers. The experience of positive and negative affect relates to Caregivers Self-Compassion. Therefore, present study aimed to predict positive and negative affect based on Self-Compassion with the mediating role of Personality Types A and B in Alzheimerchr('39')s Caregivers.  

    Methods

    Method was descriptive- correlation. participants were Alzheimerchr('39')s primary Caregivers in 2018 in Tehran. 202 participants were selected by available sampling and completed the questionnaires of Neff’s Self-Compassion (2003), Watson, Clark, Tellegen’s positive and negative affect (1988) and Rathus, s Personality Types (1996). Data were analyzed by Pearson’s correlation and path analysis.  

    Results

    The results indicated that Self-Compassion positively correlate positive affect and negatively correlate negative affect (P<0.01). The results of path analysis showed that Personality Types A and B significantly mediate on the prediction of Positive and Negative Affect based on Self-Compassion in Alzheimerchr('39')s Caregivers (P<0.01).

    Conclusion

    In order to decrease negative affect and improve positive affect in Alzheimerchr('39')s Caregivers, may be useful, Alzheimer Association pay attention to Self-Compassion of nurses and   Alzheimerchr('39')s Caregivers and was moderated non efficient and incompatible Personality Types though the interventions of counselling and training.

    Keywords: negative, positive affect, Self-Compassion, Personality type, Alzheimer
  • Leili Nourian, Mohsen Golparvar*, Asghar Aghaei Pages 15-29
    Background and Aim

    The tendency to flourish and psychological flexibility are very important variables for depressed women. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and positive psychotherapy on tendency to flourish and psychological flexibility in depressed women.

    Methods

    The research method is quasi-experimental with three groups in three stages: pre-test, post-test and follow-up. The statistical population of the study included depressed women in Isfahan in autumn and winter of 2019 and 2020. From the statistical population, 60 women were selected through purposive sampling and then randomly assigned to two experimental groups (20 people in each group) and control group (20 people). Tendency to Flourish Questionnaire and Psychological Flexibility Questionnaire were used to measure the dependent variable. Acceptance and commitment treatment and positive psychotherapy group were treated in 12 and 13 sessions respectively, and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test by SPSS version 26.

    Results

    The results showed that in positive emotions, fascination, meaning, relationships, achievement and psychological flexibility, there was a significant difference between acceptance and commitment therapy and positivist psychotherapy with the control group (P<0.01). Also, they were more effectiveness in positive emotions and fascination for positive psychotherapy and more effectiveness in psychological flexibility for accepting and committing therapy (P<0.05).

    Conclusion

    Considering the difference in the effectiveness of positivist psychotherapy and acceptance and commitment therapy on increasing flourishing and psychological flexibility respectively, pay attention to this difference in the effectiveness of the two therapies on the variables related to their theoretical foundations, in psychological treatment centers for depressed women need to be considered.

    Keywords: psychological flexibility, tendency to flourish, positive psychotherapy, acceptance, commitment therapy, depressed women
  • Ebtesam Mohammadi Mazraei, Marzieh Gashouli, Azra Mohammadpanah Ardakan* Pages 30-40
    Background and Aim

    A part from the perception of the present situation, one’s life includes the future, the present and the past. A time perspective is the considered as a general view of the people about the past, present and future at given time. The Temporal Focus Scale is a scale that measures the amount of the attention that each individual specifically devote to understanding past, present and future time. The purpose of this study was to evaluate the psychometric measures of Temporal focusing scale.

    Method

    This research was a descriptive study standardization. For this purpose, 250 Students were selected randomly from Ardakan University students’. They respond to Temporal Focus scale and Zimbardo Time Perspective Questionnaire as peer form. Finally, the collected data were analyzed using confirmatory factor analysis, Pearson Correlation and Cronbache, alpha.

    Results

    The results of the data analysis showed that the person version of the Temporal Focus in the Iranian sample has the same factor structure as the original version of the article. Cotenant validity of the test was approved, structural validity was verified using confirmatory factor analysis method .results showed that all factor had good fit.

    Conclusion

    In sum, the results of the study confirm the validity and reliability of the Persian version of the Temporal focus scale and suggested that it can easily be used clinical and research setting.

    Keywords: Temporal focus scale, validity, reliability
  • Z Tabatabii* Pages 41-52
    Background and Aim

    Emotional empathy and poor social skills are among the problems that depressed gifted schoolgirls suffer from. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positive mindset training on social skills and emotional and cognitive empathy of gifted female students with nonclinical depression.

    Research method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. In order to conduct research among 30 high school intelligent female students in Shahroud in 1398, 30 students were purposefully selected based on entry and exit criteria and randomly divided into two experimental groups (15 people) and control group (15 people). ) Were assigned. A social skills questionnaire and an empathy questionnaire were used to assess the research variables in the pre-test and post-test stages. The positive mindset group was treated for twelve sessions and the control group did not receive any treatment. Data were analyzed by univariate and multivariate analysis of Manqua covariance.

    Results

    The results showed that between positive mindset intervention with control group in appropriate social skills, antisocial behaviors, aggression and impulsive behaviors, hegemony, high self-confidence and peer relationship and emotional and cognitive empathy in post-test post-control Pre-test There is a significant difference. (05/0 = P).

    Conclusion

    The results indicate that positive mindfulness intervention is an effective treatment in improving social skills and emotional and cognitive empathy of depressed female students.

    Keywords: Mindfulness, positivism, social skills, empathy, giftedness, depression
  • Farnaz Rahsepar Monfared*, Golara Shariat Zadeh Joneidi Pages 53-67
    Background and Aim

    Couples need to learn new ways of communicating with each other and change the basic assumptions that bind them and their spouse together. When couples fail to do this, intimacy and mutual commitment are broken and marital boredom develops. At this time, the basis of the couple's intimacy must be reformed. Improving intimacy requires examining intrapersonal and interpersonal dynamics; Therefore, the present study aimed to determine the effectiveness of solution-oriented couple therapy on marital conflict and marital boredom of couples.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with experimental and control groups and pre-test design, post-test with one month follow-up. The statistical population in the present study included couples who had referred to the counseling center of the mobile group in Region 2 of Tehran due to conflicts and communication problems between April and May 2017. After screening with the Marital Conflict and Marital Boredom Scale and the initial survey (interview), 20 couples were randomly selected as a research sample, 10 couples (couple) in the experimental group and 10 couples (couple) in the control group. Couples in the experimental group received McDonald's solution-centered couple therapy intervention (2007) for eight 90-minute sessions as a group, and couples in the control group were placed on a waiting list. Both groups answered the marital conflict and marital boredom questionnaires in three stages: pre-test, post-test and follow-up. Descriptive statistics and repeated measures analysis of variance were used to analyze the obtained data.

    Results

    The results showed that solution-oriented couple therapy significantly reduced the rate of marital conflict (F = 10.68, p = 0.002) and marital boredom (F = 13.58, p = 0.001) and the results It was also stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that couple therapy reduces the axis of marital conflict and marital boredom in couples.

    Keywords: Couples therapy, solution-oriented, marital conflict, marital boredom
  • Bahman Pirmardvand Chegini*, Maryam Karami Pages 68-79

    The purpose of this study was to investigate and compare the quality components of marital relationship in divorced couples and normal couples in Qazvin. The method of this research was descriptive causal-comparative. The statistical population of the present study included all couples seeking divorce who had referred to counseling centers in Qazvin in the summer of 1399. The sampling method of this study was simple random, so that from all couples referred to Qazvin counseling centers, 30 couples (husband and wife) were selected and compared with 30 normal couples who did not apply for divorce. It should be noted that both groups were matched in terms of characteristics such as age, gender and level of education. The instrument used in this study was the Perceived Marital Relationship Quality Questionnaire (PRQC). The data of this study were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA). The results of the present study showed that there is a significant difference between couples seeking divorce and normal couples in terms of all components of marital relationship quality ((= 05 0.05). Based on the findings of this study, it can be concluded that the components of the quality of the marital relationship are a strong predictor of divorce and its application (> = 0.05).

    Keywords: Quality of Marital Relationship, Divorce, Tendency to Divorce